Get Adobe Flash player
Hungarian Croatian Czech English German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Turkish Ukrainian
Névnap
Ma 2019. február 23., szombat, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
Pontos idő
Időjárás
 

Share

A 60 méternél magasabb tornyával szinte a város fölé emelkedik a copfstílusú református templom. Valószínűleg középkori alapokon áll, mai formáját az 1700-as évek végén nyerte el.A tornyon olvasható 1810-es évszám jelezheti a copfstílusú, fiatornyokkal díszített karcsú toronysisak elkészültét. A templom mennyezetét fakazetták díszítik. A fából készült karzatot és az orgonát tizenkét...

A 60 méternél magasabb tornyával szinte a város fölé emelkedik a copfstílusú református templom. Valószínűleg középkori alapokon áll, mai formáját az 1700-as évek végén nyerte el.

A tornyon olvasható 1810-es évszám jelezheti a copfstílusú, fiatornyokkal díszített karcsú toronysisak elkészültét. A templom mennyezetét fakazetták díszítik. A fából készült karzatot és az orgonát tizenkét oszlop tartja.

A korábbi erődfal néhány méternyi falszakaszát rekonstruálták, itt állítottak emléket a II. világháború 600 nánási áldozatának.
 Kultúrtörténeti érdekesség, hogy igen korán, már 1794-ben az egyház a szentmihályi (ma Tiszavasvári) "phizikussal" "mennykőfojtót" (villámhárítót) szereltetett az épületre.

Bejelentkezéssel látogatható.

Kis templomtörténet

A hajdúk letelepülte után, 1617-ben már említik a templom lelkészét, s 1621-ben egyházkerületi gyűlés is volt falai között. A valószínűleg középkori előzményeket is felhasználó épület többször súlyosan károsodott, majd 1762 és 1765 között bővítették. 1791-ben gyakorlatilag teljesen átépítették, de a félig kész épület egy villámcsapás nyomán leégett. A későbbiekben még többször bővítették. A torony építésének idejét pontosan nem tudjuk, valószínűleg külön állhatott a templomtesttől. A templomépítés anyagi fedezetének részbeni előteremtésére az egyház szimbolikusan "eladta" az ülőhelyeket a híveknek, ezt ma is jelzik a padokon látható bevésett nevek.